PORTOCALA … MECANICĂ

Filmul cu acest nume a fost nominalizat la două Oscar-uri (cel mai bun film și cel mai bun regizor) și este un film SF de satiră din 1971, ecranizat după romanul cu același nume al lui Anthony Burgess apărut în 1962.

Scenariul ”Portocala mecanică” îl prezintă pe Alex DeLarge, personajul principal, un delincvent psihopat, dar charismatic,  ale cărui plăceri constau în manifestări și fapte ultra-violente. El conduce un mic grup de huligani, iar filmul prezintă crimele îngrozitoare ale acestei găști. 

Vă sună cunoscut un astfel de comportament? Cam da, nu-i așa?

Culmea coincidenței: un ”Portocală” al zilelor noastre, care manifestă plăceri malefice din distrugerea de destine și din folosirea de comportamente abuzive în activitatea sa. Manifestarea abuzului și a discreționarului este extinsă la nivelul unei ”găști” cu care împărtășește aceleași plăceri: hărțuiește femei și ”îngroapă” indivizi, indiferent dacă justificat sau nu, trăind cu satisfacție plăcerea comportamentului său psihotic.

Anthony Burgess, autorul romanului spunea: ”Portocala mecanică trebuie să fie un manifest și chiar o piedică asupra posibilității opțiunii. Eroul sau antieroul, Alex, este un tip foarte rău, dar răutatea sa nu este produsul unei condiționări sociale sau genetice, ci propria sa problemă, în care s-a angajat cu toată luciditatea.” 

”Portocală” de astăzi este un personaj malefic, propagat la nivel de gașcă în rândul unui sistem represiv bolnav, care își asumă cu luciditate acest comportament.

Asta face ca un scenariu de film să devină realitate într-o Românie în care nimic nu pare ancorat în realitate: totul este un SF, dar de prost gust, pentru care însă nimeni nu ne nominalizează la Oscar.

Din contră, din ce în ce mai puțini spectatori își doresc să privescă scenele dezgustătoare puse în scenă de niște scelerați, și din ce în ce mai mulți încearcă să părăsească înainte de finish această imensă ”sală de cinema” numită România.

Ultimul să stingă … PROIECTORUL!

One Reply to “PORTOCALA … MECANICĂ”

  1. Excelenta “analiza artistica” si comparatia dintre filmul SF, “Portocala Mecanica”, scris de Anthony Brugess si realitatea trista in care traieste Romania din cauza scenariului de groaza scris de scenaristii de la SRI si pus in scena de catre DNA avandu-l in rolul principal pe psihopatul si obsedatul sexual Negulescu-Portocala. In ciuda faptului ca filmul SF “Portocala Mecanica” a fost f bine realizat, cred ca in cazul Romaniei viata bate filmul si ca psihopatii de la DNA si CSM au o minte multa mai bolnava decat eroul Alex din filmul SF.

Comments are closed.