La ce te ajută pe tine, simplu cetățean, modificările la Statutul judecătorilor și procurorilor și la coduri?

Ai un vecin care te urăște și care te prăște că ai fi un evazionist, că altfel nu ai putea să ai o asemenea casă… el stă ntr-una mai mică, primită n regimul comunist de la Stat, care o confiscase de la un chiabur.
ntr-o dimineață, la ora 6.00, te trezești cu mascații la ușă: ți prezintă o foaie de hărtie pe care scrie trei rnduri: numele tău și niște numerede articole. Copiii se trezesc ngroziți și nu nțeleg ce se ntmplă: plng, dar pe fața mascaților nu se mișcă niciun mușchi (iar dacă se mișcă, oricum nu se vede… poate de aceea poartă mască?).
ți ridică toate documentele din casă și din firmă, toate electronicele, telefoanele tale, soției și copiilor, fără nicio explicație. Se spune public la toate televizoarele că ai comis evaziuni și cine știe ce spălări de bani ori grupuri organizate.
Te duce la sediul parchetului, n plnsetele copiilor.
Stai arestat 4-5 luni, că ești pericol public, doar știe tot poporul că ai furat că a văzut el la televizor, chiar dacă nu intenționezi să influențezi mersul anchetei (tu știi sigur că ești nevinovat) și după 3-4 ani de anchetă ai noroc de un judecător nțelept și ești achitat.
Erai un om nevinovat n această perioadă, la fel de nevinovat ca toți vecinii, prietenii sau colegii tăi, care se vor uita urt la tine toată viața: doar nu iese fum fără foc… doar nu …ai avut ghinion.
Ce se ntmplă potrivit noii legi cu tine, cetățean care poți fi la fel de nevinovat ca oricare altul? Sau poate este fiul tău n această situație:
– vei putea să ceri mandatul de percheziție de la procuror și să i predai ceea ce caută la tine n casă, fără a-ți fi luate toate electronicele tale și ale copiilor și actele firmei;
– vei putea merge n fața judecătorului n stare de libertate dacă nu ncerci să influențezi procesul, căci nu ești un pericol public, iar arestul preventiv nu e pedeapsă anticipată;
– vei putea primi despăgubiri pentru ceea ce ți s-a ntmplat;
– vei putea să l reclami pe vecin la organele competente pentru minciunile pe care le-a spus despre tine;
– procurorul va putea fi obligat la repararea prejudiciului plătit ție de Stat, astfel că va face astfel de acțiuni doar mpotriva unor persoane pentru care are indicii serioase, iar nu exclusiv denunțul unui individ răutăcios.

10 Replies to “La ce te ajută pe tine, simplu cetățean, modificările la Statutul judecătorilor și procurorilor și la coduri?”

 1. Asa e… este greu sa cunosti realitatile natiei. De abia astept sa vad pe cineva saltat doar pentru ca un vecin “rautacios” a dat o declaratie.

  Nu va suparati, dar ce ati spus nu este deloc plauzibil si reprezinta o mare aberatie. Singurul lucru cu care sunt de acord cu dumneavoastra este legat de “realitatile natiei”, in ideea ca intr-adevar pot exista si abuzuri, dar consider ca am acoperit partea aceasta in primul meu comentariu.

  1. Va doresc doar sa traiti asta… va fi singura dovada pe care o veti crede. Eu, cu ochii mei, am văzut hotarari definitive de condamnare la inchisoare cu executare, pronuntate in baza UNUI SINGUR DENUNT, nu doar simple arestari. Dar veti crede… cand dvs sau cineva din familia dvs va pati asta… ceea ce chiar va doresc … la inceput de an: va fi o lectie de viata perfecta!

 2. Legile justitiei ne ajuta pe noi, ca cetateni sa avem parte de o justitie dreapta unde se infaptueste si o democratie dreapta. Fara a avea teama ca , adevarul sa iasa la iveala daca nu esti vinovat. Le va folosi si in viitor copiilor nostri ,nepotilor si tinerilor care vor sa le inteleaga si sa le respecte.

 3. Un procuror nu vine la usa doar in baza unor declaratii unui “vecin rautacios”. Trebuie sa obtina un mandat de perchezitie de la un judecator. Daca la judecator se duce doar cu respectiva declaratie, judecatorul ii zice “FLIT”. In momentul obtinerii declaratiei, procurorul se apuca sa stranga probe (ex. de la alte firme cu care firma persoanei suspecte a avut legaturi), iar in baza probelor judecatorul decide daca elibereaza mandatul de perchezitie. La fel e si cu mandatul de arestare preventiva. Legea ii permite sa te retinta 24 de ore, iar el daca dupa 24 ore daca nu obtine mandatul de arestare, e obligat sa iti dea drumul. Singurul abuz pe care il pot face aici, este sa te cheme la 8 dimineata la audieri si pe la ora 16, te instiinteaza de retinerea pentru 24 de ore, care va incepe la ora 16, deci automat esti retinut pentru mai mult de 24 ore. Daca dupa 3-4 ani ai dat de un judecator care te-a achitat, legea iti permite sa te intorci impotriva procurorului, dar putin probabil daca ai stat sa te certi cu ei 3-4 ani, procurorul ala sa fi actionat din rea vointa. La urma urmei, nu actioneaza de capul lui. Peste el e un sef, care la randul lui are un alt sef, si tot asa pana ajungi la procurorul general al Romaniei, sau mai sus de atat, Inspectia judiciara. In astia 3-4 ani , va asigur ca e tras de maneca si intrebat “Tu ce faci prietene acolo?”, daca e vorba de un abuz. De cele mai multe ori, dupa 3-4 ani daca esti achitat, este datorita faptului ca nu s-au strans suficiente probe, nu ca a gresit neaparat procurorul, desi inca o data, daca a gresit, legile si constitutia iti permit sa te intorci impotriva lui.

  Stiu ca noua romanilor, ne plac povestile, dar lucrurile nu se intampla asa cum ati relatat dumneavoastra. Recomand codul de procedura penala ca lectura suplimentara.

  1. Eu va recomand dvs practica drept lectura suplimentara… ca doar cu Codurile la baza e greu sa cunosti realitatile natiei, baietica… se vede ca esti lipsit de experienta…

 4. Bravo Doamna! Va urmaresc de ceva vreme si raman uimit cat de bine stiti sa explicati legile pe intelesul tuturor. Doar cei care nu vor sa inteleaga nu inteleg,continuati tot asa si nu va lasati. Inca nu v ati spus ultimul cuvant,e nevoie de oameni ca d-voastra si cred ca deja va cunoste lumea destul de bine,urmeaza doar sa se iveasca momentul si sa va puneti in slujba statului. Succes!

 5. Felicitari distinsa doamna Ingrid! Toate postarile dumneavoastra sunt adevarate lectii de moralitate ,de bun simt in domeniul delicat al justitiei postdecembriste in conditiile in care noii #rezist(inlocuitorii bolsevicilor habotnici!),la ordinele lui Johannis(omul cu geaca rosie!),ale lui Augustin Lazar ,Kovessi,Monica Macovei si altii ca ei au dezlantuit teroarea impotriva celor care nu mai vor ca,in anul de gratie 2017 ,sa fie supusi unei POLITII POLITICE mai crunte,mai nocive decat cea bolsevico-nazista!

 6. Legile Justitiei propuse de Tudorel Toader sunt in fapt, o INTOARCERE LA NORMALITATE..! Asta-i opinia mea. Cine se opune , este ori retardat ori magistrat cu epoleti…!

Comments are closed.