Când ”paraditorul” nu are limite!

Oameni nenorociți pentru nimic și destine ”paradite” de Portocali. Oameni lipsiți de apărare, punându-și speranțele în cele mai de încredere persoane într-un Stat democratic: Judecătorii! Toți cei împotriva cărora se pornesc proceduri abuzive cred că este doar o eroare și se gândesc că, odată ajunși în fața Omului cu Robă, acesta va înțelege pe dată că este nevinovat și îi va face dreptate.

Ei bine, oameni buni, tocmai aici începe drama: judecătorii, cea mai mare parte a lor, ȘTIU că ești NEVINOVAT. Și cu toate astea, NU VOR să vă facă dreptate. Dacă nu sunt deja parte a Sistemului sau ușor șantajabili, cei mai mulți fac un calcul cu avantaje și dezavantaje. Totul este o speculație bazată pe oportunitate: ce avantaj am eu dacă îi dau dreptate Omului – victimă? Niciunul. Devin dușmanul Sistemului,  devin țintă a LOR și pot cădea pradă a mașinațiunilor puse la cale de EI, la fel cum a căzut cel din fața sa.

Dacă va condamna pe nedrept victima plină de speranță – și e ușor, doar copiază un act al unui ”coleg”, Rechizitoriul – nu pățește nimic: îl chinuie puțin conștiința (dar numai la primele ”execuții”) apoi se obișnuiește și își spune că cel trimis în fața sa este doar un nefericit al sorții… a avut GHINION.

Pentru a-l face drept trebuie să faci legile astfel încât să îl împiedici pe ”paraditorul” de serviciu să se atingă de judecător când vrea ”mușchiul” lui. Pentru că dacă zici că îi introduci răspunderea materială magistratului tot judecătorul va plăti: doar el a dat soluția, nu procurorul. Ăla îi va rânji în față și îi va spune: ”nu e prost cine cere, ci e prost cine dă”… și, pe cale de consecință, tot el va fi și responsabil.

Poate de asta e mai bine să lăsăm lucrurile așa și să facem o lege mult așezată și bine gândită, cu răspundere mai mare și diferită pentru procurori și cu imunitate mai mare pentru judecători: mai ales cu protecție în fața ”paraditorilor” fără scrupule.

Nu le putem cere să aibă curajul de a lupta cu un mecanism infernal fără a le asigura protecția cuvenită! Celor care vor… restul: AFARĂ!